Στη Γιώτα Μπάγκα στο My RADIO 89.6. ΕΡΩΤΗΣΗ 1η . Η Εκκλησία αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, γιατί για πρώτη φορά καλούμαστε να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα χωρίς τη φυσική μας παρουσία στο χώρο της Εκκλησίας. Θεωρείτε ότι το γεγονός αυτό επηρεάζει την πίστη; Πώς κρίνετε αυτά τα μέτρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1η. Πράγματι είναι καινοφανές το φαινόμενο να τελούνται μυστήρια και ακολουθίες χωρίς την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της Εκκλησίας μας, του περιούσιου λαού του Θεού μας.
Ιστορικά γνωρίζουμε ότι και άλλες φορές η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε από πανδημίες, λοιμούς και άλλες νόσους. Πλέον όμως βρεθήκαμε και βρισκόμαστε προ απρόοπτων συνθηκών.
Τις προηγούμενες φορές το σλόγκαν «Μένουμε στο σπίτι» ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία ή το πολύ στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως οι συνέπειες και η κινητοποίηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Κοροναϊού έχουν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις με χώρες του προηγμένου κόσμου να προβαίνουν στην λήψη και εφαρμογή ακραίων απαγορεύσεων.
Φυσικά η πίστη μας δεν βλάπτεται ούτε ζημιώνετε από την απαγόρευση μεθέξεως και παρουσίας του λαού, στους λατρευτικούς χώρους.
Θέλω να τονίσω πως το Θρησκευτικό μας συναίσθημα και ειδικότερα των πιστών θίγεται γιατί, καλές ναι μεν οι απαγορεύσεις αυτές, αλλά στο πνεύμα τους διαφαίνεται μια ευτράπελη διάθεση στα ψηλά γράμματα τους, καθώς ούτε οι κωδωνοκρουσίες ούτε τα μικρόφωνα και τα μεγάφωνα θα μεταδώσουν την πανδημία αυτή.
Τα μέτρα φυσικά είναι απαραίτητα καθότι προέρχονται από την ευνομούμενη πολιτεία μας και είναι σύμφωνα με ομάδες Επιστημόνων της Ιατρικής και της Βιολογίας με επικεφαλής τον Αξιολογότατο Καθηγητή Ιατρικής κ. Σωτήριο Τσιόδρα ο οποίος διάκειται ευμενώς προς την Εκκλησία του Χριστού μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η. Το αρμόδιο Υπουργείο απαγόρευσε τη μετάδοση της λειτουργίας από τα μεγάφωνα και αρνήθηκε την πρωτοβουλία κάποιων δημάρχων να μεταφέρουν το Άγιο Φως στις οικίες των δημοτών τους. Συμφωνείτε με τα μέτρα αυτά ή τα βρίσκετε υπερβολικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2η. Ακούστε και σημειώστε το καλά για σκέψη και συλλογισμό. Όντως αυτές οι παράμετροι μας ξενίζουν και οι διατάξεις αυτές διεγείρουν το θρησκευτικό συναίσθημα μας, το οποίο εν τη παρούση είναι λαβωμένο. Δηλαδή, όπως προείπα σε τι βλάπτουν τα μεγάφωνα και οι κωδωνοκρουσίες ;
Αντιθέτως θα προσέδιδαν μια ευχάριστη νότα και έναν πανηγυρικό τόνο προς τέρψη των Χριστιανών, οι οποίοι ζουν στην Καραντίνα Lockdown και η ψυχή τους διακατέχεται από την απελπισία μήπως κολλήσουν και οι ίδιοι ή και για την απώλεια τόσο συνανθρώπων μας.
Επίσης ας μην λησμονούμαι ότι το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως είναι μια απτή παρηγοριά του Θεού προς τον άνθρωπο.
Πως γίνεται και με ποιο δικαίωμα θα αποστερήσουμε αυτή την χαρά στους συνανθρώπους μας ;
Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να μπω στην παγίδα της σύγκρισης του ντελίβερι με αυτήν την διανομή κατ’ οίκον του Αγίου Φωτός.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η. Οι πιστοί που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία την Μεγάλη εβδομάδα έχουν δίκιο ή πιστεύετε πώς πρέπει να πειθαρχήσουν στις εντολές και οδηγίες των αρμοδίων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3η. Η πειθαρχία είναι επιβελημένη καθώς οι απαγορεύσεις είναι για θέματα υγείας. Σε άλλη περίπτωση φυσικά θα ήμουν μπροστάρης εγώ ο ίδιος προσωπικά, ξεσηκώνοντας πλειάδα χριστιανών να παραβεί τα μέτρα.
Όμως ο φόβος της πανδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια δράσης και αντίδρασης.
Οπότε προς το παρόν το σώφρον είναι να πειθαρχήσουμε, χωρίς βέβαια να στερηθούμε την κριτική μας άποψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η. Να μιλήσουμε λίγο για την πίστη και πώς η πίστη μπορεί να δώσει δύναμη στον κόσμο να αντεπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις που έχουν παγκόσμια προκύψει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4η. Ήδη έχετε απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Η πίστη είναι κατά κάποιον τρόπο ενέργεια ψυχής. Ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική οντότητα ζει και αναπτερώνεται από το πενταπόσταγμα της πίστεως μας.
Ο ρόλος έπειτα της Χριστιανικής Εκκλησίας διαχρονικά είναι κατά βάσιν ωφέλιμος και ουδέποτε επιζήμιος.
Εξάλλου η κιβωτός της Εκκλησίας πορεύεται απαραιτήτως με το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται από την εκκοσμίκευση και τις φωνές των σειρήνων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5η. Τι έχετε εσείς ο ίδιος ως πνευματικός πατέρας να πείτε σε όσους μας ακούνε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5η. Με καθημερινή αγωνία διαβάζω και παρακολουθώ συνεχώς τις Ειδήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων κρατών μέσω του διαδικτύου.
Θλίβομαι που ο πλανήτης μας θρηνεί τόσες εκατόμβες νεκρών. Ο πόνος διαπερνά την ψυχή μου.
Με λαχτάρα πραγματική διαβάζω για τυχούσες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την θεραπεία και την εξεύρεση του αντίδοτου για το COVID 19 και προσεύχομαι ο Θεός να φωτίσει τις διάνοιες των Επιστημόνων μας να επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν σκεύασμα που θα δώσει τέλος σ’ αυτήν την εξάπλωση του φονικού ιού.
Ας εντείνουμε επιτέλους τις προσευχητικές φωνές μας, ας μετανοήσουμε και ας αναθεωρήσουμε την ζωή και τις προτεραιότητες μας.
Εγώ ο ίδιος προσωπικά αγωνιώ και συνθλίβομαι με την παγκόσμια αυτή πραγματικότητα.
Ο πανίσχυρος άνθρωπος, στον οποίο δόθηκε η σεπτή εντολή από τον Δημιουργό μας, να κατακυριεύει την γη, πλήττεται από ένα νανοσωματίδιο.
Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τα διαφορετικά σενάρια για θεωρίες δήθεν συνωμοσίας, αφού το αποτέλεσμα είναι τραγικό δηλαδή η διάδοση αυτού του ιού.
Τρία πράγματα μας χρειάζονται στη παρούσα φάση : α) Προσευχή για τους συνανθρώπους μας και για εμάς τους ίδιους και ιδίως για την Ιατρική Κοινότητα. β) Αυτοσυγκράτιση και Πειθαρχία και γ) Επαγρύπνηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6η. Πολλοί κατηγορούν σήμερα την Εκκλησία ότι δεν συνεργάζεται με το κράτος στις παρούσες συνθήκες και αναρωτιούνται εάν η Εκκλησία έχει βοηθήσει και με ποιο τρόπο στον αγώνα για την καταπολέμηση του κορονοΪού; Εσείς γνωρίζετε εάν η Εκκλησία έχει χρηματοδοτήσει ή έχει στηρίξει με κάποιο τρόπο το αγώνα κατά του κορονοΪού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6η. Προσέξτε ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Το έργο της Εκκλησίας ποτέ δεν διαφημίζεται όπως πρέπει.
Στις συνεδριάσεις της η Ιεραρχία πάντα λαμβάνει υπόψιν τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.
Μας διαφεύγει δηλαδή ότι τα περισσότερα νοσοκομεία είναι σε γαίες της Εκκλησίας ή ότι η Εκκλησία με τα Ιδρύματα της πρωτοστατεί στην ανακούφιση του πόνου του πάσχοντος πλησίον μας ;
Ή μήπως το έργο της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» είναι ελάχιστο ; Ήδη γνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε σεβαστό ποσό προς ενίσχυσιν των νοσοκομείων.
Οι ελάχιστες σπασμωδικές φωνές δεν είναι καθρέπτισμα της Εκκλησίας. Σε αυτό όμως βαρύνουσα ευθύνη έχουν τα Μ.Μ.Ε. που καραδοκούν για τέτοιες παραφωνίες για να γεμίσουν τα στρατευμένα δελτία ειδήσεων τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7η. Ως πνευματικός άνθρωπος και όχι μόνο ως εκκλησιαστικός ηγέτης έχετε λόγο για ζητήματα εκπαίδευσης και παιδείας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η παιδεία και η εκπαίδευση στη χώρα μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7η. Τα σχολεία και οι σχολές ανέστειλαν την λειτουργία τους λόγω των περιστάσεων και των συνθηκών. Οι τηλεδιασκέψεις και τα ηλεκτρονικά μαθήματα βοηθούν να υπάρχει μια σχετική επαφή διδασκόντων και διδασκομένων και να μην επαναπαυθούν οι μαθητές και οι φοιτητές μας.
Το αρμόδιο Υπουργείο αφουγκράζεται την πραγματικότητα και θα καλύψει το χρονικό κενό. Δεν νομίζω να επηρεαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και εκπαίδευσης. Είναι θέμα ξεκάθαρο προσωπικό και όπως λέγει η Γραφή «Ο αιτών λαμβάνει και στον κρούοντα ανοίγεται».
ΕΡΩΤΗΣΗ 8η. Πολλοί παραλληλίζουν όλο αυτό που συμβαίνει ως βιβλική καταστροφή. Πώς πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ο κόσμος μετά από αυτή την πανδημία; Τι θα αλλάξει; Τι πρέπει να αλλάξει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8η. Η συντέλεια και η εσχατολογία είναι καθαρά υπόθεση του Θεού. Οι θεωρίες περί Αντιχρίστου είναι για νοσηρούς εγκεφάλους.
Αντίχριστος στο παρελθόν κλήθηκε και ο Αττίλας ο επονομαζόμενος «Η μάστιγα του Θεού» ο Μωάμεθ ο πορθητής και ο Ιμπραήμ Πασάς που συνετρίβη στο Ναυαρίνο.
Σίγουρα όμως ο Κορονοϊός θα αποτελέσει ορόσημο στην ανθρωπότητα, όπως και η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους πριν δυο δεκαετίες.
Όσον αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν, φημολογούνται πολλά και είμαστε εν αναμονή. Ήδη υπάρχει ένα κομφούζιο και είναι άκαιρο να εκφέρουμε γνώμη.
Πάντως πρέπει να υπάρχει περισσότερος έλεγχος στις μετακινήσεις των λαών, να ανορθωθούν τα Εθνικά Κράτη () να συρρικνώσουμε την αμαρτία και την πεπτωκυΐα μας φύση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9η. Ποιο ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στον μετά την πανδημία κόσμο και ποιο οι λειτουργοί της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9η. Ακούστε ! Η Εκκλησία μας είναι ο ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας. Η Εκκλησία δεν έχει λόγο να αλλάξει. Οι λόγοι των Πατέρων, οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και το Ιερό μας Πηδάλιο είναι διαχρονικά.
Εμείς πρέπει να ανακαινισθούμε και να ενδυθούμε τον νέον άνθρωπο.
Εμείς οι Λειτουργοί / οι πατέρες πρέπει να ήμαστε ποιο σοβαροί, ποιο υπεύθυνοι και ποιο στέρεοι στην Πίστη και στην Διακονία μας.
Το Ευαγγέλιο μας και η Αποκάλυψη του Θεού στον Ιωάννη είναι άκρως διδακτικά.
Οι φιάλες και οι σφραγίδες εμφαίνονται και μας καλούν σε εγρήγορση.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, καθώς ο Χριστός θα νικήσει.
Αρκεί να μνησθούμε δυο γραφικών χωρίων και να ατενίσουμε το μέλλον με χαρά λελουσμένοι από το Φως της Αναστάσεως !
«Έτι γαρ Χριστός όντων ημών ασθενών κατά καιρόν υπέρ ασεβών απέθανε».
«Ου δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η Χάρις ».
Ο Αναστάς Χριστός συντρίβει το κέντρον του διαβόλου και καταράσσεται την άκαρπον Εβραϊκή Συναγωγή.
Ας έχουμε θάρρος !
Ότι και να γίνει το σχέδιο του Θεού για την λύτρωση της ανθρωπότητας είναι απαραβίαστο συμβόλαιο.
Ο ελάχιστος εν Ιερομονάχοις
Αθανάσιος Μισσός
Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου
Αρχιμ. Αθ. Μισσός: Παγίδα η σύγκριση του ντελίβερι με αυτήν την διανομή κατ’ οίκον του Αγίου Φωτός