Όλες οι προσκλήσεις των ανθρώπων είναι ασήμαντες, μολονότι μας καλούν σε γάμους, διασκεδάσεις κ.τ.τ. μπροστά στην πρόσκληση του Θεανθρώπου προς κάθε άνθρωπο. Αυτή η πρόσκληση ζυγίζει αιωνιότητα. Τα λόγια της αποτελούν τη συνταγή της ευτυχίας του κόσμου. Η πρόσκληση είναι:
«Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Ματθ. 16, 24).
Η αρχή της πρόσκλησης είναι θαυμάσια. Ο Χριστός δεν εκβιάζει κανένα. Σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και λέγει όποιος θέλει να έλθει σε μένα πρέπει να κάνει τρία πράγματα: να απαρνηθεί τον κατώτερο εαυτό του, να σηκώσει με υπομονή το σταυρό του και να με ακολουθήσει.
Με τρεις εικόνες μπορούμε να θυμόμαστε για πάντα τα τρία αυτά μέρη της θεϊκής πρόσκλησης.
Η πρώτη εικόνα είναι η έρημος Σαχάρα. Εύστοχα είπαν στις μέρες μας ότι Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπόρο, που όταν τον σπείρουν στην έρημο γρήγορα θα φυτρώσουν δέντρα και έτσι η έρημος θα μεταβληθεί σε ένα τεράστιο κήπο.
Ίσως και αυτό το παράξενο το δούμε κάποια μέρα, αφού ο Δημιουργός έκρυψε στο σύμπαν πολλά μυστικά, τα οποία ενδεχόμενα να ανακαλύψουμε στο μέλλον, αφού Εκείνος μας έδωκε το νου και την επιστήμη. Όμως κάτι απείρως πιο σπουδαίο γίνεται εδώ και 2.000 χρόνια στις ανθρώπινες καρδιές με ένα άλλο και αληθινά θαυματουργικό πνευματικό σπόρο, που λέγεται λόγος Θεού.
Η δεύτερη εικόνα είναι παρμένη από παράδοξο όνειρο. Κάποιος είδε στον ύπνο του ότι σήκωνε βαρύ σταυρό και περνώντας από ένα κοιμητήριο σκέφτηκε να τον αλλάξει με κάποιον άλλο ελαφρότερο.
Δοκιμάζοντας ένα μαρμάρινο κατάλαβε ότι ήταν βαρύτερος του δικού του. Σε νέα προσπάθεια να σηκώσει κάποιο ξύλινο διαπίστωσε ότι τα αγκάθια του τον ενοχλούσαν πιο πολύ από ό,τι ο δικός του σταυρός. Τέλος βρήκε ένα, που του φάνηκε βολικός, οπότε αντιλήφθηκε ότι ήταν όμοιος με τον δικό του.
Η τρίτη εικόνα είναι το δάσος. Έτσι μοιάζει η ζωή μας. Κάποτε ένας χάθηκε σε ένα απέραντο δάσος. Οι κίνδυνοι από καιρικές συνθήκες, άγρια ζώα και έλλειψη τροφών ήταν πραγματικότητα. Γι’ αυτό σκέφτηκε κι ανέβηκε σε ψηλό δένδρο και από εκεί ανακάλυψε τη συντομότερη κατεύθυνση, για να βγει. Το έκανε και σώθηκε. Αλληγορικά δάσος είναι η ζωή και το ψηλότερο δέντρο ο Σταυρός του Χριστού.
Ευτυχείς όσοι καταλάβουν το μεγάλο προορισμό τους και ακολουθήσουν ισόβια και με συνέπεια το «θάμβος τῶν αἰώνων». Τότε θα γίνουν νέοι Παύλοι και θα λένε με καύχηση «οὐκ ἐγενόμην ἀπειθὴς τῇ οὐρανίῳ ὀπτασίᾳ» (Πραξ. 26, 19). Για την αθάνατη ανθρώπινη ψυχή μίλησαν όλοι οι φιλόσοφοι, παλαιότεροι και νεότεροι και πάνω από όλους ο Θεάνθρωπος Κύριός μας και μάλιστα με τα λόγια: «Τί γὰρ ὠφελεῖται ἄνθρωπος ἐὰν τὸν κόσμον ὅλον κερδήσῃ, τὴν δὲ ψυχὴν Αὐτοῦ ζημιωθῇ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;» (Ματθ. 16, 26). Ωραιότατα εκφράστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όταν είπε: «Δύο πράγματα μας χρειάζονται, Χριστός και ψυχή».
Νευράκης Νικόλαος, Το κατανυκτικό Τριώδιο