Μέσα στη γαλήνη της σιωπής και της αναμονής, τα μεγάλα γεγονότα δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Η Θεοτόκος, χωρίς καν να το καταλάβη, εγέννησε τον Ιησού (πρβλ. «πριν ηδινήσε έτεκεν», Δ, 156) και ειδοποίησε σχετικά τον Ιωσήφ!

Έτσι πήραν και οι δυό τους την απάντησι που περίμεναν: στη Βηθλεέμ είχαν έλθει όχι τόσο για το ασήμαντο γεγονός της απογραφής, αλλά για το μέγιστο γεγονός της ιστορίας: να γεννηθή εκεί, στην πόλι του Δαβίδ, «ο υιός Δαβίδ»! Με το ταξίδι τους εκείνο υπηρέτησαν τη βουλή και το σχέδιο του Θεού!

Όταν η αγάπη του Θεού μας ανοίγη ένα δρόμο στη ζωή, ας τον βαδίζωμε με εμπιστοσύνη. Στην αρχή, η πορεία μας σ΄αυτόν, ίσως να μη έχη καμμιά ιδιαίτερη σημασία ή ακόμα να φαίνεται σαν μια άσκοπη περιπλάνησις. Ίσως ακόμα να νομίζωμε ότι πήραμε λάθος δρόμο.

Τότε, ας θυμόμαστε το ταξείδι της Θεοτόκου και του Ιωσήφ στη Βηθλεέμ. Και ας συνεχίζομε την πορεία της ζωής, όπου η αγάπη του Θεού ανάβει για μας το «πράσινο φώς».

Κάθε μας βήμα θα μας φέρνη πιο κοντά στην πόλι του θελήματος του Θεού· κάθε ανηφοριά και πιο κοντά στην κορυφή της Βασιλείας του Θεού. Η πιο άχαρη πορεία που δεν την θελήσαμε εμείς, ο πιο τραχύς δρόμος που δεν τον διαλέξαμε εμείς, ίσως αποδειχθή και για μας ο δρόμος προς την Βηθλεέμ!

Στη «Βηθλεέμ» μας περιμένουν εκπλήξεις! Στη «Βηθλεέμ» βρίσκεται, ο Κύριος! Μπαίνοντας στην πόλι του θείου θελήματος, θα μάθομε το μεγάλο νέο: η μικρή και φτωχή Βηθλεέμ δεν είναι πια ασήμαντη κι ελάχιστη (Μιχ. ε’ 2), γιατί εκεί γεννιέται ο Χριστός (Ματθ. β’ 4-5).

Ο δρόμος, στον οποίο μας έβαλε ο Θεός, οδηγεί τελικά σε «οίκον άρτου» (= Βηθλεέμ, ΥΛ, 86), για να χορτάσωμε την πείνα μας. Ξεκινήσαμε ίσως κλαίγοντας, φθάνομε όμως τραγουδώντας: «πορευόμενοι επορευόμεθα και εκλαίομεν, βάλλοντες τα σπέρματα ημών, ερχόμενοι δε ήξωμεν (=θα φθάσωμε) εν αγαλλιάσει αίροντες τα δράγματα ημών» (Ψαλμ. 125, 5-6).

Εάν αγαπάμε τον Ιησού, εάν τον ζητάμε, ο μόνος τρόπος για να τον βρούμε είναι να ταξιδεύωμε στη «Βηθλεέμ»!

Ας μάθωμε να ταξιδεύωμε μέσα στον χειμώνα, στις θύελλες και τις καταιγίδες, στα καυτά καλοκαίρια για τον Ιησού… που βρίσκεται στη «Βηθλεέμ» του θελήματός του και μας περιμένει εκεί, στην είσοδό της.

Μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου Στυλίου, Η Πρώτη, εκδ. Γρηγόρη, σελ. 145-146

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ