Υποσυνείδητη διαφήμιση είναι η μέθοδος με την οποία εισάγεται ένα σύντομο σήμα ή μήνυμα σε μια διαφήμιση με σκοπό αυτό το μήνυμα να γίνει αντιληπτό άμεσα από το υποσυνείδητο νου του λήπτη, ενώ θα είναι ανεπαίσθητο στο συνειδητό μυαλό του/της.
Το τέχνασμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφύγει στο υποσυνείδητο μυαλό και να επηρεάσει έντονα την συμπεριφορά των ανθρώπων προκειμένου να τους υποχρεώσει να αγοράσουν προϊόντα.
Για παράδειγμα: κρυφές εικόνες που “αναβοσβήνουν” δηλαδή εμφανίζονται και εξαφανίζονται στιγμιαία, δηλαδή τόσο γρήγορα που δεν ανιχνεύονται από το συνειδητό μυαλό πάρα μόνο από το υποσυνείδητο μυαλό.
Στο υποσυνείδητο εκτός από εικόνες καταγράφονται και ήχοι που δεν είναι αντιληπτοί στο συνειδητό μυαλό.
Σίγουρα πολλοί έχουμε ακούσει για τα μηνύματα που είναι κρυμμένα σε στίχους τραγουδιών τα οποία ακούγονται από το συνειδητό μυαλό μας όταν τα τραγούδια τα αναπαράγουμε να παίξουν ανάποδα…
Οι υπερασπιστές των υποσυνείδητων μηνυμάτων ισχυρίζονται ότι τα σήματα δεν αναγνωρίζονται σχεδόν καθόλου ή ελέγχονται από την κρίσιμη συνείδηση του νου, καθιστώντας τα απορριπτέα με πιο μεγάλη άνεση από ότι τα κανονικά μηνύματα.
Η υποσυνείδητη διαφήμιση ήρθε στο προσκήνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1950, όταν ένας αριθμός βιβλίων εκδόθηκε υποστηρίζοντας την ύπαρξή της προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή.
Ένας ερευνητής περιέγραψε τα αποτελέσματα ενός πειράματος το 1957, όπου οι λέξεις “Drink Coca-Cola” (πιείτε κόκα-κόλα και “Hungry;(Πεινάτε;) eat (Φάτε) Popcorn” τρεμόπαιζαν σε αστραπιαίους ρυθμούς στην διάρκεια της προβολής μιας κινηματογραφικής ταινίας στο New Jersey σε μια περίοδο έξι εβδομάδων.
Μέσα σε αυτή την περίοδο ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις popcorn αυξήθηκαν κατά 57,8 τοις εκατό και οι πωλήσεις την κόκα-κόλα αυξήθηκαν κατά 18,1 τοις εκατό…
Ως αποτέλεσμα αυτού του πειράματος η υποσυνείδητη διαφήμιση απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1958, παρόλο που ο ερευνητής αργότερα παραδέχτηκε την παραποίηση των αποτελεσμάτων του…
Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, υπάρχουν λίγα στοιχεία για τον ισχυρισμό ότι η υποσυνείδητη διαφήμιση υπήρξε ποτέ.
Ακόμη και αν έχει υπάρξει ή …υπάρχει, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι κατ ‘οποιοδήποτε τρόπο επηρεάζει τις σκέψεις ή τις ενέργειες του αποδέκτη.
Πιστεύω όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αν κάποιοι τα λένε για να τα λένε και να τρομοκρατούν τον κόσμο και μετά να τα διαψεύδουν τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.
Όμως ο στόχος είναι φανερός και είναι ένας: Εύρεση τρόπων να υποκινούν τον καταναλωτή σε αγορές ΑΣΧΕΤΑ με τις πραγματικές του ανάγκες, συνειδητά ή υποσυνείδητα δεν έχει σημασία ,όπως βλέπουμε γύρω μας όλοι, ο στόχος επιτυγχάνεται ακόμη και σε περιόδους κρίσεως!
Υποσυνείδητα μηνύματα υπάρχουν ενσωματωμένα στις περισσότερες διαφημίσεις και στις περισσότερες εικόνες και ταινίες, κάποιοι τα αντιλαμβάνονται συνειδητά κάποιοι όχι… υπάρχουν πολλές αναφορές για λέξεις κρυμμένες ακόμη φυσικά και για μηνύματα που ακούγονται παίζοντας ανάποδα όπως είπα κάποια τραγούδια.
Πιθανόν να δουλεύει σε κάποιους που δεν είναι συνειδητοποιημένοι μπορεί και σε εκείνους που είναι. Όπως και να χει έχω δει αναφορές για τέτοιου είδους διαφημίσεις και ο μύθος που πλέχτηκε γύρω από αυτό να μην είναι τόσο μύθος…