– Με δεδομένο τις δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα και ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τί θα συμβουλεύατε τους νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν μία χριστιανική οικογένεια;
– Σας θυμίζω ένα πράγμα…Οι πρώτοι Χριστιανοί, την περίοδο των διωγμών, κάνανε οικογένειες. Ήταν παράνομο να είσαι Χριστιανός τότε. Μπορεί να σε πιάσουνε και να σε εκτελέσουνε.
Έντεκα εκατομμύρια μάρτυρες είχε η εκκλησία. Δεν πάψανε να κάνουνε οικογένειες. Δεν έπαψαν να παντρεύονται, να κάνουνε παιδάκια, να δουλεύουνε και να κοιτάνε πώς να τα βγάλουνε πέρα.
Και η ζωή τους δεν ήταν χωρίς πειρασμούς. Ακόμα και οι πρώτες εκκλησίες που ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος είχαν προβλήματα. Διαβάστε τί συνέβαινε στην Κόρινθο, Α και Β επιστολή προς Κορινθίους. Είχανε προβλήματα.
Άλλοι είχαν αντιληφθεί λάθος το μήνυμα του ευαγγελίου, άλλοι τσακωνόντουσαν, άλλοι συζούσαν… Δεν παύανε ποτέ οι Χριστιανοί να κάνουνε οικογένεια.
Πού θα βρεις, λοιπόν, μία γυναίκα ή μία κοπέλα να βρεί ένα παιδί να κάνουν το σπίτι τους; Δεν θα το βρεις στο μπάρ, ούτε στην καφετέρια.
Για να πετύχει ένας γάμος δεν είναι δύο αυτοί που τον ξεκινάνε, αλλά τρείς. Είναι ο άντρας, η γυναίκα και ο Χριστός! Ο Χριστός υπάρχει αοράτως μέσα στο ζευγάρι. Υπάρχει από την πίστη μας.
Ό,τι κάνουμε το κάνουμε εν Χριστώ. Την εποχή της γιαγιάς μου ή της γιαγιάς σου δεν υπήρχαν σύμβουλοι γάμου, γιατί και οι δύο πιστεύανε στον Χριστό. Και καμία φορά υπήρχαν δυσκολίες στα σπίτια, έκαναν, όμως, υπομονή τα μέλη. Δεν υπήρχαν διαζύγια τότε, γιατί θεωρούσαν τον γάμο μία διακονία εν Χριστώ.
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεις και εσύ ένα πρόσωπο να τα πιστεύει αυτά. Άμα δεν έχεις βασικές παραδοχές, σαν και αυτή που είναι η στάση απέναντι στον Θεό, δεν μπορεί να πετύχει ο γάμος σου.
Αν παντρευτεί λ.χ. ένας άθεος με μία κοπέλα που θρησκεύει, ή ανάποδα. Θα υπάρχουν προβλήματα. Ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους λέει για εκείνα τα ζευγάρια, που ο ένας πιστεύει και ο άλλος δεν πιστεύει, να μην το διαλάνε. Γιατί μπορεί και ο άλλος να φωτιστεί κάποια στιγμή από την συμπεριφορά αυτού που θρησκεύει και αγαπάει τον Θεό.
…Είναι ανάγκη, αδέλφια, για να προχωρήσει η πατρίδα μας, να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση. Πώς στην δεκαετία του ’60 ή του ’70 είπανε οι Θεολόγοι “Πίσω στους Πατέρες! Θα πλανηθούμε”.
Έτσι και τώρα, την τρίτη δεκαετία του 2000, “Πίσω στην Παράδοση”! Να πάμε στην παράδοση. Γνωρίζονται ένας νέος και μια νέα. Να μην πάνε να κοιμηθούνε μαζί και να έχουνε προγαμιαία σχέση και μετά να κάνουνε τον γάμο τους.
Νά τί είναι η Παράδοση! Έτσι ήταν η μάνα σου, η μάνα μου, η γιαγιά σου, η γιαγιά μου. Εμείς είμαστε πιο μοντέρνοι και το αλλάξαμε αυτό; Εμείς πιθηκίσαμε τους Ευρωπαίους και το αλλάξαμε αυτό!
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεις έναν άντρα ή μία γυναίκα που να το πιστεύει αυτό! Ότι θα κρατήσουμε τους εαυτούς μας καθαρούς και όταν θα πάμε στην εκκλησία να παντρευτούμε θα αξίζουμε τα άσπρα μας και τα στεφάνια μας. Γιατί σε στεφανώνει η εκκλησία; Γιατί κράτησες την παρθενία σου.
Άρα, λοιπόν, άμα θέλεις να κάνεις οικογένεια, πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνεις οικογένεια σήμερα! Όχι επειδή υπάρχουν δυσκολίες να σταματήσεις τον πόθο σου να κάνεις οικογένεια.
Σήμερα, λοιπόν, που η κυρίαρχη κουλτούρα τρίζει, που αρχίζει να αποκαλύπτεται το σχέδιο των σκοτεινών δυνάμεων, να μας οδηγήσουνε σε μια μεγαλύτερη σκλαβιά, θα πρέπει να βρούμε ανθρώπους που να έχουνε ίδια πιστεύω με εμάς, να πιστεύουνε στον Θεό.
Όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η δημιουργία της οικογένειας είναι μια δοκιμασία για να βαθύνεις την αγάπη σου, να γνωρίσεις όλο και βαθύτερη, όλο και βαθύτερη, όλο και βαθύτερη αγάπη.
Η οικογένεια, η σχέση του άντρα με της γυναίκας, είναι μία σχέση βαθιάς αγάπης! Και κάθε φορά να την εμβαθύνεις, όχι στηριζόμενος πάνω σε προσωπικά κριτήρια, αλλά στον Χριστό. Να εφαρμόζεις τις ευαγγελικές αρετές πάνω στην καθημερινότητά σου.
Αλλά θα πρέπει να είναι δεκτικό και το άλλο κομμάτι της οικογένειας, να είναι και οι δύο παρόμοιοι.
Γενικά, πρέπει να έχουν παρόμοια κουλτούρα, να το πω έτσι, αυτοί που θα κάνουνε οικογένεια. Να ανήκουν περίπου στην ίδια κοινωνική τάξη, όχι ο ένας να είναι πάμπλουτος και ο άλλος πάμπτωχος.
Ούτε να έχουνε μεγάλη διαφορά στην μόρφωση, ο ένας να έχει κάνει διδακτορικά και ο άλλος να έχει μείνει στο δημοτικό. Αυτές οι διαφορές θα βγούνε στην διάρκεια…Και αν έχουνε παρόμοια βάση, και κοινωνική βάση και μορφωτική βάση και πιστεύουν στον Θεό, μετά μιλάμε για έναν πετυχημένο γάμο!
Άμα βρεις, όμως, ένα τέτοιο πρόσωπο, μην το καθυστερήσεις… Όρισε ημερομηνία γάμου! Και μπες μετά και αγωνίσου, γιατί ο γάμος είναι ένα θαυμάσιο πεδίο για αγώνα.
Aπομαγνητοφώνηση από την σειρά “ψηφιακό αρχονταρίκι με τον γέροντα Δωρόθεο”.