Όρθρος της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης (ψάλλεται κατ’οικονομίαν την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα λίγες ώρες μετά το Μέγα Ευχέλαιο. Καλό φέτος να συμμετάσχουμε όλοι μας στο Μέγα Ευχέλαιο και να πάρουμε να έχουμε και σπίτι μας σε ένα βαμβακάκι ή μπουκαλάκι ότι έχει κανείς, διότι είναι όπλο κατά του Εωσφόρου όταν σταυρώνουμε το πρόσωπό μας με αυτό. Το Μέγα Ευχέλαιο, ο Αγιασμός το Αντίδωρο και κυρίως η Θεία Κοινωνία είναι όπλα κατά του πονηρού εχθρού.
****
Η Αγία Ορθόδοξός μας Εκκλησία θέσπισε να τελείται την Αγία και Μεγάλη Τετάρτη το Ιερό Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίο, ένα από τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Μέσα στο Ευαγγέλιο βλέπουμε, ότι οι άγιοι Απόστολοι σε πολλές περιστάσεις άλειφαν με ευλογημένο ελαιόλαδο τους ασθενείς και εθεραπεύοντο (Μαρκ. 6:13).
Έτσι, η Ορθόδοξος Εκκλησία, που συνεχίζει απαραχάρακτα την Αποστολική Παράδοση, τελεί αυτό το Ιερό Μυστήριο, για την θεραπεία των ψυχικών και σωματικών ασθενειών των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και κρασί, που συμβολίζουν τη θεραπευτική ενέργεια του Θεού.
Γι’ αυτό μέσα στο κανδήλι αντί για νερό βάζουμε κρασί, όπως στην Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη το κρασί αποσκοπούσε να απολυμάνει τις πληγές και το λάδι για να απαλύνει τους πόνους. Χρησιμοποιούμε αλεύρι, που προορίζεται να γίνει το πρόσφορο για την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης.
Από αυτό το πρόσφορο θα βγάλει ο ιερέας τον Αμνό, που θα γίνει το Σώμα του Χριστού και θα φυλαχτεί όλο τον χρόνο μέσα στο Άγιο Αρτοφόριο για τις έκτατες ανάγκες. Χρησιμοποιούμε επτά κεριά σε συμβολισμό της αγιότητας (Το νούμερο 7) Διαβάζονται επτά ευαγγέλια, επτά αποστολικά αναγνώσματα και επτά ευχές.
Στο τέλος του Ιερού Μυστηρίου όλοι οι πιστοί γονατίζουν και ο ιερέας διαβάζει την συγχωρητική ευχή, με την οποίαν συγχωρούνται τα αμαρτήματα των πιστών που έχουν ήδη εξομολογηθεί.Ο ιερέας κατόπιν μυρώνει τους πιστούς στα διάφορα μέλη του σώματος. Στο μέτωπο για τον αγιασμό των σκέψεων μας. Στο σαγόνι για τον αγιασμό των λόγων μας.
Στα χέρια για να είναι άγια τα εξωτερικά και εσωτερικά έργα μας. Την Μεγάλη Πέμπτη πρέπει να μετάσχουμε όλοι οι Χριστιανοί στην Θεία Λειτουργία, στον Δείπνο τον Μυστικό του Κυρίου Ιησού Χριστού. Μας παρέδωσε την Θεία Ευχαριστία λίγες ώρες προ του πάθους και της Ανάστασης.
****
(Απόστιχα του Όρθρου σε Ήχο πλάγιο του Τετάρτου, ψάλλει ο Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος)
«Σήμερον τὸ κατὰ τοῦ Χριστοῦ πονηρὸν συνήχθη συνέδριον καὶ κατ’αὐτοῦ κενὰ ἐβουλεύσατο, παραδοῦναι Πιλάτῳ εἰς θάνατον τὸν ἀνεύθυνον. Σήμερον τὴν τῶν χρημάτων ἀγχόνην Ἰούδας ἑαυτῷ περιτίθησι καὶ στερεῖται κατ’ ἄμφῳ ζωῆς, προσκαίρου καὶ θείας. Σήμερον Καϊάφας ἄκων προφητεύει, Συμφέρει, λέγων, ὑπὲρ τὸν λαοῦ ἕνα ἀπολέσθαι. Ἦλθε γὰρ ὑπὲρ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν τοῦ παθεῖν, ἵνα ἡμᾶς ἐλευθερώσῃ ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἐχθροῦ, ὡς ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος».
Μετάφραση:
Σήμερα συνεκλήθη τὸ πονηρὸ συνέδριο κατὰ τοῦ Χριστοῦ καὶ ἀποφάσισε πράγματα ἀστήρικτα ἐναντίον του, νὰ παραδώσει δηλαδὴ τὸν ἀνεύθυνο (ἀθῶο) στὸν Πιλάτο γιὰ νὰ θανατωθεῖ. Σήμερα ὁ Ἰούδας δένει στὸ λαιμὸ του τὸ σχοινὶ τῆς ἀγχόνης καὶ στερεῖται τὴ ζωὴ καὶ στὶς δυό της μορφὲς (τὴν ἐπίγεια καὶ τὴν ἐπουράνια). Σήμερα ὁ ἀρχιερέας Καϊάφας προφητεύει ἄθελά του, λέγοντας ὅτι συμφέρει νὰ θανατωθεῖ ἕνας ὑπὲρ τοῦ λαοῦ• διότι ὁ Χριστὸς ἦλθε στὸν κόσμο μὲ σκοπὸ νὰ πάθει, γιὰ νὰ μᾶς ἐλευθερώσει ἀπὸ τὴ δουλεία τοῦ ἐχθροῦ (διαβόλου), ὡς ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος.
Ανδρέας Θεοδώρου Ἀπὸ τὴν Ὑμνολογία τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος Ὕμνοι στὸ πρωτότυπο καὶ σὲ μετάφραση Ἀνδρέα Θεοδώρου Ἀπὸ τὸ βιβλίο «Πρὸς τὸ ἑκούσιον πάθος», ἐκδ. Ἀποστολικῆς Διακονίας