Οσίου Βαρσανουφίου
Λήθαργε και αγαπητέ, γιατί παραλύει ο λογισμός σου; Μη φοβηθείς και δειλιάσεις σαν άνανδρος, μήπως κάποτε στερηθείς τις επαγγελίες του Θεού. Μη πτοηθείς σαν άπιστος, αλλά ενθάρρυνε τους ολιγόπιστους λογισμούς σου.
Αγάπησε τις θλίψεις σε όλα, για να γίνεις υιός δόκιμος των αγίων. Να θυμάσαι την υπομονή του Ιώβ και των άλλων στη συνέχεια, και δείξε ζήλο ν’ ακολουθήσεις τα ίχνη τους.
Να θυμάσαι ποιους κινδύνους υπέμεινε ο Παύλος και θλίψεις και φυλακίσεις και λιμούς και πλήθος άλλων κακών και πες στη μικροψυχία• “είμαι εχθρός σου”.
Να θυμάσαι εκείνο που σου έγραψα, είτε σου συμβούν τα πράγματα ευνοϊκά, είτε όχι, ευχαρίστησε το Θεό. Σκέψου βαθιά ότι τα πράγματα είναι φθαρτά και παρερχόμενα, ενώ η κατά Θεόν υπομονή σώζει εκείνον που την απόκτησε. Να, αγωνίζεσαι να υποφέρεις το εργόχειρο και την εργασία….
Ερώτηση 130.Του ιδίου προς τον ίδιο μεγάλο Γέροντα.
Παράκληση για την υγεία του Αββά που χρόνισε μέσα στην ασθένεια. Και για τα ψυχικά πάθη. Επίσης εάν πρέπει να επισκέπτεται τον γέροντα που κατοικεί κοντά, και για ποιο λόγο το σώμα έχει αναμιχθεί άσχημα με τα κακά.
Απόκριση: Αδελφέ, χαίρε εν Κυρίω. Για την υγεία του υιού μου θα μπορούσαν μερικοί από τους εδώ αγίους να παρακαλέσουν το Θεό, όπως πληροφόρησα και τον ίδιο, να τον κάνει να μη αρρωστήσει καμμία μέρα και θα γινόταν έτσι, αλλά αυτός δε θα μπορούσε να έχει τους καρπούς της υπομονής.
Δεν γνωρίζει αυτός τι υπέφερα; αρρώστιες, πυρετούς, θλίψεις, μέχρι που έφθασα στο λιμάνι αυτό της ησυχίας. Η ασθένεια τον ωφέλησε πολύ στην υπομονή και την ευχαριστία.
(Βαρσανουφίου Έργα, ΕΠΕ, Φιλοκαλία, τομ. 18Α, σελ.75, 267-9)