Ο Χριστός αγάπησε ιδιαίτερα τον Ιωάννη, γιατί εξ αρχής δεν κρατούσε επιφυλακτικότητα απέναντι στον Διδάσκαλο Του, ούτε ήθελε θαύματα για να πιστέψει, αλλά απ όλους τους μαθητές δόθηκε στο ευαγγέλιο και στον Διδάσκαλο Του, με όλη του την ορμή και την διάθεση.
Για τον ζήλο του, ονομάστηκε από τον δάσκαλο Του, γιος της Βροντής, μαζί με τον αδελφό του τον Ιάκωβο.
Σε δύο στιγμές πού τον βλέπουμε να παρεκτρέπεται, όταν δηλαδή ζήτησε φωτιά από τον ουρανό για να κάψει τους Σαμαρείτες,πού δεν δέχτηκαν τον Κύριο και όταν μετά ζήτησε πρωτοκαθεδρίες, δεν ήταν από ταπεινά ελατήρια, αλλά επειδή πρώτον προσωπικά πήρε την προσβολή πού έγινε στην Σαμάρεια και στη δεύτερη περίπτωση επειδή ήθελε να είναι όσο πιό κοντά στον Ηγαπημένο του.
Σε όλα αυτά συνηγορούν ο τρόπος πού ανέπεσε στο στήθος του Ιησού, το γεγονός πώς δεν κρύφτηκε την ημέρα των παθών, αλλά έφτασε ως τον Σταυρό αδιαφορώντας για την μανία των Ιουδαίων, ότι είδε το κενό μνήμα και πίστεψε πριν από κάθε άλλον!
Ο άγιος Ιωάννης ανταμείφθηκε για την μεγάλη αγάπη. Σε αυτόν ανέθεσε ο Χριστός την Παναγία Μητέρα, σε αυτόν αποκάλυψε τα πριν τα όντα και τα μέλλοντα, αυτόν ονόμασε αγαπημένο, αυτόν κράτησε στην επίγεια ζωή πάνω απ όλους τους μαθητές και αποστόλους, σε αυτόν αποκαλύφθηκαν οι θεολογικότερες αλήθειες.
Την χρειαζόμαστε την βροντή και το πάθος το παράφορο της αγάπης του Χριστού. Τόσο πολύ αγάπησε το παράφορο πάθος του κατά Χριστόν έρωτα ο Ιωάννης , ώστε είναι αυτός πού κατέγραψε την αιώνια αλήθεια: Οφείλεις να είσαι ή θερμός ή παγερός, αν είσαι χλιαρός θα σε εξεμέσω!
Τον άγιο Ιωάννη και την αγάπη του, οι περισσότεροι τον εκλαμβάνουμε ως έναν συναισθηματικό τύπο ανθρώπου, την δε αγάπη του ως θερμό αλλά κοινό συναίσθημα.
Αλλά αυτή η βαθιά και πύρινη αγάπη είναι πνευματικό απόκτημα. Τόσο θερμό στην ένταση ως πνεύμα Ηλιού, αλλά και τόσο καινό στην ουσία ως εικόνα Πνεύματος Χριστού.
Αυτή η αγάπη δίνεται σε αυτούς πού Του δίνουν τα πάντα. Ας μην παρεξηγούμε τις ενδοτικές και γεμάτες υπολογισμό και φόβο αποδοχής αγάπες του κόσμου, με την κατά Χριστόν Αγάπη.
Αυτήν την γνώρισε και την γνωρίζει μόνον αυτός πού την έλαβε για να την διαδώσει ως καρδία πυρφόρα και μεταλαμπαδεύουσα στον κόσμο του ψύχους και του παγετού. Και άμποτε να καλλιεργήσουμε ζήλο για να λάβουμε υποψία της έστω.
π.Παντελεήμων Κ.