Πρόκειται για ακολουθίες της Αγίας Εκκλησίας μας – είναι τέσσερις : η Α΄, η Γ΄, η ΣΤ΄ και η Θ΄ – που τελούνται προς αγιασμό των αντιστοίχων ωρών της ημέρας σύμφωνα με τη διαίρεση της Ρωμαϊκής εποχής.
Η πρώτη ώρα αντιστοιχεί στις 6 περίπου το πρωί, η τρίτη στις εννέα, η έκτη στις δώδεκα και η ενάτη στις τρεις το μεσημέρι.
Η πρώτη ώρα είναι αφιερωμένη στον ερχομό του φωτός το οποίο συμβολίζει το νοητό φως που είναι ο Χριστός.
Την τρίτη ώρα τελούμε ανάμνηση της καθόδου του Αγίου Πνεύματος.
Η έκτη ώρα αποτελεί ανάμνηση της Σταύρωσης του Χριστού και η ενάτη ακολούθως του θανάτου του Κυρίου μας.
Η πρώτη ώρα τελείται στις έξι περίπου το πρωί και επισυνάπτεται με την ακολουθία του Όρθρου, η έκτη επισυνάπτεται στην τρίτη και η ενάτη γίνεται πριν τον εσπερινό.
Οι ακολουθίες των Ωρών τελούνται κυρίως στους νάρθηκες των ιερών Μονών, ενώ στους ενοριακούς ναούς διαβάζονται όλες μόνο τη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τις παραμονές των Δεσποτικών εορτών (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια και τη Μεγάλη Παρασκευή), τελούνται οι Μεγάλες Ώρες.
Εδώ το περιεχόμενο των ακολουθιών αρμόζει ανάλογα με την εορτή και είναι διάφορο από τις ώρες που τελούνται τις καθημερινές.
Τα λειτουργικά στοιχεία των ωρών είναι η ευχή για την κάθε ώρα, το τρισάγιο, “Ο Θεός οικτιρήσαι ημάς”, “ο εν παντί καιρό”, Θεοτοκία, τρεις ψαλμοί, προκείμενο κλπ.
ΠΗΓΕΣ : ΘΗΕ, τόμος 12,
ΡΟΜΠΟΤΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ, 1884,
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝ. ΠΡΩΤΟΠΡ., ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ,
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1998.