“Ἡ θάλασσα εἶδε καὶ ἔφυγεν, ὁ Ἰορδάνης ἐστράφη εἰς τὰ ὀπίσω· “διαβάζουμε στον 3ο στίχο του 113ου Ψαλμού του Προφητάνακτος Δαβίδ.

Στην βάπτιση του Κυρίου, ασφαλώς δεν συνέβη όσα περιγράφει ο παραπάνω ψαλμός.

Το πρώτο κομμάτι του Ψαλμού αναφέρεται στη θαυματουργική διάβαση της ερυθράς θαλάσσης υπό του λαού του Θεού, ενώ το δεύτερο στη διάβαση της Κιβωτού της Διαθήκης και του λαού το Θεού υπό του Ιορδάνη ποταμού στους χρόνους του Ιησού του Ναυή.

Μετά την κατ΄ ευδοκία του Παναγίου Τριαδικού μας Θεού απελευθέρωση των Ισραηλιτών από τη δουλεία της Αιγύπτου, τη θαυματουργική διάβαση της ερυθράς θαλάσσης, εκλεκτός λαός του Θεού πορεύθηκε επί σαράντα έτη στην έρημο υπό την ηγεσία του Μωυσή.

Όταν ανέλαβε την αρχηγία του ο Ιησούς του Ναυή, έλαβε εντολή υπό του Θεού, να διαπεράσει μέσα από τον Ιορδάνη ποταμό.

Ευρισκόμενος στη περιοχή της Σαττίν, ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, δίδει εντολή δώδεκα ιερείς να λάβουν τη κιβωτό της Διαθήκης στου ώμους τους και να σταθούν μόλις πατήσουν τα νερά του ποταμού.

Στον δε λαό παρήγγειλε να είναι καθαροί (εσωτερικά εγκράτεια, νηστεία κλπ.), να ακολουθούν από απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου και ότι σύντομα θα δουν ένα μεγάλο σημείο.

Πράγματι, μόλις οι ιερείς βράχηκαν ως τους αστραγάλους των ποδών τους, σταμάτησαν να κατεβαίνουν τα νερά από πάνω, σαν να τα μπλοκάριζε ένας μεγάλος πάγος, έως την πόλη Καριαθιαρίμ, ενώ τα νερά από κάτω κατέβηκαν στη νεκρά θάλασσα, ώσπου χάθηκαν.

Ο δε λαός κατάπληκτος, παρακολουθούσε το μέγα σημείο από τις όχθες όρθιος, το σταμάτημα των υδάτων, και κατόπιν πέρασε τον Ιορδάνη ποταμό σαν να περπατάει πάνω σε ξηρά χωρίς να βραχεί (Ιησούς του Ναυή κεφ. 3).

Η διάβαση λοιπόν της κιβωτού της Διαθήκης υπό του Ιορδάνη ποταμού, είναι το γεγονός που μας μνημονεύει ο 3ος στίχος του 113ου Ψαλμού του Δαβίδ και αποτελεί προτύπωση του Βαπτίσματος του Κυρίου μας.

Άλλωστε, όλη η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη προτυπώσεις – προεικονίσεις του Χριστού, της Παναγίας, της Ανάστασης, της Θείας Κοινωνίας κλπ.

Η στροφή των υδάτων του Ιορδάνη συνέβη λοιπόν, όχι κατά τη Βάπτιση του Κυρίου μας, αλλά κατά τη προτύπωσή της στη Παλαιά Διαθήκη.

Παρόμοιο θαύμα έγινε με τη μηλωτή του προφήτη Ηλία από το διάδοχό του προφήτη Ελισαίο (Δ’ Βασ. 2,14).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ