Βοά ο Ιωάννης στην έρημο και η φωνή του σαν αντίλαλος ηχεί στα πέρατα της οικουμένης. Το μήνυμα που μεταφέρει δεν είναι άλλο, από το να ετοιμαστεί ο δρόμος που θα διαβεί ο Σωτήρας και Λυτρωτής.
Ο δρόμος πρέπει να είναι ευθύς χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο, επειδή, όπως κηρύττει ο ίδιος, βαπτίζει το βάπτισμα της μετανοίας, αλλά ακριβώς πίσω του βρίσκεται εκείνος που θα βαπτίσει με το Άγιο Πνεύμα.
Προπορεύεται λοιπόν ο Πρόδρομος για να μείνει ο δρόμος ανοιχτός και τα λόγια του φαντάζουν σαν τα πρωτοβρόχια στην έρημο, που προμηνύουν τη μεγάλη καταρρακτώδη βροχή, που σαν πέφτει στην άνυδρη γη, τη μεταμορφώνει, αλλάζοντας πραγματικά το ξερό τοπίο.
Έτσι ακριβώς θα έρθει και ο Μεσσίας και με το βάπτισμα που θα φέρει θα αλλάξει την έρημο της ζωής του καθενός μας, αρκεί να τον δεχτούμε χωρίς καμία επιφύλαξη μέσα στην καρδιά μας.
Αυτό ομολογεί και ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός όταν μετέχει ελεύθερα στο μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος.
Η ομολογία του τιμίου Προδρόμου, ότι το δικό μου βάπτισμα στον Ιορδάνη είναι «βάπτισμα μετανοίας» και ότι «ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», ο ερχόμενος Ιησούς, πρόκειται να μας βαπτίσει «εν Πνεύματι Αγίω και πυρί», υπογραμμίζει τη λυτρωτική αξία του μυστηρίου του Βαπτίσματος.
Με το Άγιο Βάπτισμα ο άνθρωπος ενσωματώνεται στο Σώμα του Θεανθρώπου. «Η αγριέλαιος εμβολιάζεται στην καλιέλαιον». Με τον εμβολιασμό αυτόν ο πιστός γίνεται «συγκοινωνός της ρίζης και της ποιότητος της ελαίας».
Έχει όχι μόνο τη σωτηρία, αλλά και τη δυνατότητα και τα μέσα και τους τρόπους να την πραγματοποιήσει. Κι αυτά είναι τα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας που προσφέρουν σε κάθε ορθόδοξο τους «χυμούς της ρίζης», της θείας ζωής, αρκεί να μείνει ριζωμένος και οικοδομημένος στον Χριστό.
Ο ιερός Χρυσόστομος γράφει: «με το Βάπτισμα ο Χριστός μάς ανέβασε στον ουρανό και μας υιοθέτησε, όχι άνθρωπος με βασιλικό αξίωμα, αλλά Θεός…». Αυτή τη σωτήριο υιοθεσία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε, κρατώντας λευκό το χιτώνα της ψυχής που μας προσφέρει το Άγιο Βάπτισμα.
Ι.Μ.Φ.Ν & Θ