Χριστός Ανέστη !
Κάθε χριστιανός αρέσκεται στην θέα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πόσο μάλλον ένας επίσκοπος που προέρχεται από την τάξη των μοναχών στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία.
Στους ναούς μας δεσπόζει ο Τίμιος Σταυρός, στα κωδωνοστάσια, στις σκεπές στους τρούλους στα τέμπλα ψηλά ( τα λεγόμενα λυπητερά) και εντός του Ιερού οι Σταυροί για την μεγάλη Πέμπτη, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, την πρόοδο του Τιμίου Σταυρού και για την παγκόσμια Ύψωση Του.
Είθισται δε κατά τόπους να τίθεται κατ ‘ ανατολάς από τουρκοκρατίας και εξής ο εσταυρωμένος Κύριος και βασιλεύς της δόξης μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ιωάννη τον Θεολόγο απέναντι του ιερού βήματος, ώστε προς αυτόν να αναπέμπονται τα του «Κυρίου δεηθώμεν». Ο παρών Σταυρός εξέρχεται την Μεγάλη Πέμπτη και τίθεται στο μέσον του ναού για προσκύνηση.
Ο μητροπολίτης Περιστερίου όμως ενοχλείται….. θεολογικός ! Θέλει άδειο το Ιερό για να μπορεί να κάνει την πασαρέλα του ή για να κάθεται στο σύνθρονο και να έχει θέα ανεμπόδιστη. Όταν η ευλογημένη και ευλαβική αυτή συνήθεια έχει υιοθετηθεί και από τα πατριαρχεία, αυτός διακηρύσσει τα αντίθετα. Παρόλο που το όλο θέμα εξήγησε ο καθηγητής Φουντούλης εμπεριστατωμένα, χωρίς φυσικά να θέτει θέμα επαναφοράς, αυτός φρίττει.
Αντί να δει να οργανώσει λίγο τα του οίκου του, του φταίει ο Τίμιος Σταυρός. Αφού λοιπόν είναι λάτρης της κατ’ αυτόν κανονικότητος, γιατί δεν απεκδύεται και της μίτρας ή του σάκου του ; Το κατεξοχήν επισκοπικό άμφιο είναι το ωμοφόριον το ένα και μοναδικό (δεν υπάρχει μικρό και μέγα) σε χρώμα λευκό και προβατόμαλλο. Όλα τα έλυσε και μένει το ντεκόρ της Αγίας Τραπέζης;
Είναι θέματα αυτά σοβαρά να απασχολούν τις ιερατικές συνάξεις; Η εκκλησία είναι ζωντανός οργανισμός και ως ζωντανή εξελίσσεται και ανακαινίζεται πάντοτε με το πνεύμα του Κυρίου, τους Αγίους Πατέρες και την Ιερά μας παράδοση.
Αλλιώς ας ξηλώσουμε και τις ηλεκτρονικές καμπάνες και να αναστήσουμε τον Κουασιμόδο να σημαίνει ! Αφού θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο ας το πράξει σωστά!
Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει!
Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός