Πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο, φέρουν Ελλάδα-Γαλλία- Ισραήλ και Κύπρο να ετοιμάζονται για την διεξαγωγή κοινής αεροναυτικής ασκήσεως, καλύπτοντας έκταση στο νοητό «Τρίγωνο», Κρήτη, Καστελόριζο, Κύπρο, παράλληλα με την τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019», προκαλώντας μέγα ζήτημα στην Άγκυρα και τα σχέδια της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Star, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 25 Μαΐου, σε συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας και της διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.
Αυτό που προβληματίζει έντονα την ελληνική στρατιωτική ηγεσία είναι το γεγονός ότι,δύο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η άσκηση «Θαλασσόλυκος» αναβαθμίζεται κατακόρυφα και θα είναι αυτή η μεγαλύτερη δραστηριότητα του τουρκικού ΠΝ σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο, ενδεικτικό του ότι η Άγκυρα υλοποιεί «στρατιωτικό σχέδιο» κατά γράμμα.
Dzkk'nın en büyük tatbikatı olan DENİZKURDU-2019 Tatbikatı 13-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de eş zamanlı olarak icra edilecektir. pic.twitter.com/nHgKz6UNxS
— Barış ÖZTÜRK (@BarisOzturk0) May 10, 2019
Η πρακτική του ελληνικού ΠΝ αλλά και της ΠΑ σε σχέση με τουρκικές ασκήσεις που «μυρίζουν μπαρούτι», είναι η παράλληλη διεξαγωγή ελληνικών ασκήσεων με σκοπό την έγκαιρη αντίδραση σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.
Με τη συνεργασία δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Γαλλίας και Κύπρου, εφόσον διεξαχθεί η άσκηση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η Τουρκία θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώ όλα είναι πιθανά από την συσσώρευση τόσων πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών στην περιοχή.
Για το θέμα αυτό αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ της Κύπρου, ενώ οι Ισραηλινοί που τηρούν «σιγή ιχθύος» εδώ και ημέρες, όντας απασχολημένοι με Χαμάς και Ιράν, έχουν σαφώς το βλέμμα τους στραμμένο στην Α.Μεσόγειο, μιας και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την είσοδο της Τουρκίας στην περιοχή.
Πιθανόν να αιφνιδιάσουν με την αποστολή και αεροσκαφών για άσκηση στο κυπριακό έδαφος, κάτι που έκαναν και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η Γαλλία τώρα, προτίθεται να στείλει ακόμα δύο πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ χθές πιστοποιήθηκε η συμμετοχή του γαλλικού κολοσσού Total στα τεμάχια 2, 3 και 8 με την εξαγορά μεριδίου των Eni-Kogas (2 και 3) και Eni (8) σε διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.
Την ίδια ώρα, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων με τις Total-Eni, κλείδωσε και το οικονομικό, το εμπορικό, αλλά και το τεχνικό μέρος της Συμφωνίας Αναλογικού Διαμοιρασμού για την ανάθεση του τεμαχίου 7, μέρος του οποίου επίσης αμφισβητεί η Τουρκία.
Χθες επίσης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Judith G. Garber, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπογράφτηκε το Νοέμβριο του 2018 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, μετά και την πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας στην Ουάσιγκτον, αναφέρει η ανακοίνωση μόνο που δεν μας λέει για ευνόητους λόγους ότι η συνάντηση αφορούσε αποκλειστικά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, καθώς και τα επόμενα βήματα.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην Μεσόγειο πολεμικά πλοία και υποβρύχια τα οποία είναι ικανά να συνδράμουν, αν και εφόσον η κατάσταση εκτραχυνθεί ανάμεσα σε Κύπρο και τουρκική αρμάδα.
Σχεδόν καθημερινά Ισραηλινά και αμερικανικά αεροσκάφη υποκλοπών πετούν κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η «τεχνητή νησίδα», την οποία αποτελούν το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής, τα δύο νορβηγικά πλοία, η τουρκική Φρεγάτα και τα δύο τουρκικά υποβρύχια που δρουν γύρω από τα πλοία αυτά.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Τουρκία είναι πιο προκλητική και επιθετική από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει κάνει προηγουμένως στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβεβαιώνουν πολλοί παρατηρητές Έλληνες και ξένοι.
Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στην Κύπρο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο και για νέα τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει την υφιστάμενη ρότα που στοχεύει στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Έλληνας ΥΠΑΜ κ. Αποστολάκης, για αυτό και απαιτείται ομοψυχία και κυρίως σχέδιο για να μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν.
Η διασπορά των ελληνικών μονάδων επιφανείας, του φονικού στόλου μας των υποβρυχίων και οι μετασταθμεύσεις αεροσκαφών F-16 και mirage-2000 ως αρχή, στα προκεχωρημένα αεροδρόμια στο Αιγαίο, θα ήταν το κατάλληλο πρώτο μήνυμα στον Σουλτάνο, ότι τα κόλπα του δεν περνάνε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Αιγαίο και θα τα βρεί «μπαστούνια» αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.