Δωρεά στους Καταδρομείς της νήσου Χίου - 4 Σκαφών εφόδου τύπου Zodiac! (Φωτό)

Την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς παρέστη στην τελετή παραλαβής τεσσάρων σκαφών τύπου Zodiac, δωρεά της εταιρίας HARBOR AND TRADING SA, στη νήσο Χίο.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ», παρεβρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών και πολιτικών αρχών του νησιού, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών του Στρατού Ξηράς.

Στην τελετή το παρών έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, ανάμεσά του ο Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, . ενώ Παρών ήταν και ο δωρητής καπ. Λουκάς Κτιστάκης.

Ο Λοχαγός Nικόλαος Κατούντας, που το Στρατόπεδο των Καταδρομών φέρει το όνομα του, ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και ήταν εκπαιδευμένος ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος ενώ ήταν τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973 όντας Υπολοχαγός μετατέθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών ως διοικητής λόχου..

Ο Λοχαγός ΚΔ Νικόλαος Κατούντας ήταν ο Δκτής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ που είχε έδρα στο Πέλλα Πάϊς κοντά στην Κερύνεια το 1974.

Τότε ήταν 31 χρονών, στο άνθος της παραγωγικής ηλικίας του σαν Έλληνας Στρατιωτικός και δη Καταδρομέας αποφοιτήσας από τα σχολεία Αλεξιπτωτιστών, Βατραχανθρώπων και Χιονοδρόμων. Μορφωμένο παλικάρι, τελειόφοιτος και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγκροτημένος Αξιωματικός, Λεβέντης και Πατριώτης

Το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 ο Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας, όντας επικεφαλής λόχου δύναμης 62 καταδρομέων έσπευσε προς ενίσχυση του 251 Τ.Π. του Παύλου Κουρούπη το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια.

Εκεί, ο Κατούντας και οι άνδρες του έδωσαν μάχες εκ του συστάδην καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης.

Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης, διότι ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μετά την κατάληψη της πόλης από τον εχθρό, ο Κατούντας (ο οποίος είχε ενδιάμεσα τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι) μαζί με ομάδα τεσσάρων ή έξιανδρών δέχτηκε επίθεση από πολυάριθμη εχθρική δύναμη κοντά στο Τέμπλος.

Αν και δύο από τους στρατιώτες που τον ακολουθούσαν διασώθηκαν, μεταξύ αυτών και πεζικάριοι του 251 τάγματος πεζικού ο ίδιος παραμένει από τότε… αγνοούμενος. Στρατιώτες που πολέμησαν υπό τις διαταγές του Κατούντα, πιστοποίησαν την γενναιότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μαχών τόσον σε Άγιο Ιλαρίωνα όσο και στο κτίριο της Μητρόπολης Κερύνειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ