Τι δήλωσε ο Paolo Odorico με αφορμή το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών που διεξάγεται μέχρι και 10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει σήμερα για το Βυζάντιο, την ιστορία του και τα όσα σχετίζονται με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καθηγητής Paolo Odorico που έχει την επιστημονική διεύθυνση με αφορμή την διεξαγωγή του Θερινού Πανεπιστήμιου Βυζαντινών Σπουδών που διεξάγεται μέχρι και τις 10 Ιούλη 2019 στην πόλη μας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: «Ενώ μέχρι το 1950-60-70 ακόμη κρατούσε η εθνική τάση των κρατών σήμερα, στην πολυεθνική και πολυπολιτισμική Ευρώπη, το Βυζάντιο είναι θα λέγαμε ένα μοντέλο, μια δυνατότητα που ξεπερνάει την παλιά εθνικιστική νοοτροπία και γίνεται παράδειγμα για το μέλλον.
Όχι μόνο το Βυζάντιο, αλλά και η Αυστριακή αυτοκρατορία. Είναι παραδείγματα κόσμου που συζεί. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη».
Ο καθηγητής εξήγησε πως στο παρελθόν «υπήρχε μια άσχημη αντίληψη για το Βυζάντιο, ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα στο αποκορύφωμα του εθνικισμού όπου κάθε κράτος ήθελε να έχει τα σύνορά του. Σήμερα αυτό πέφτει.
Και ενώ τότε το έβλεπαν με σκεπτικισμό ως αυτοκρατορία, σήμερα η εικόνα του έχει αλλάξει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί την περιέργεια νέων ερευνητών και φοιτητών για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών.
Σήμερα, σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη η ιστορία μιας αυτοκρατορίας, ακόμη και απομακρυσμένης για αρκετούς, μπορεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Και γι’ αυτό έχουμε φοιτητές που έρχονται από την Κορέα, την Κίνα ή τον Καναδά, που δεν έχουν την σύνδεση που ενδεχομένως έχει ένας Έλληνας με το Βυζάντιο, ωστόσο παρακολουθούν με την ίδια προσοχή τα όσα λέμε στα μαθήματα», σχολίασε ο κ. Odorico σε άπταιστα ελληνικά.
Καλύτερη κατανόηση του Βυζαντινού Πολιτισμού
Αναφερόμενος στην ιστορία του Πανεπιστήμιου αυτού είπε πως: «Όλα ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια. Αρχίσαμε το 2009 σε μια συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, όπου είμαι διευθυντής σπουδών, και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Τα μαθήματα του Θερινού Πανεπιστήμιου Βυζαντινών Σπουδών φιλοξενήθηκαν σε Πράγα, Σέρρες, και έπειτα, με βοήθεια του κ. Μπουτάρη και του κ. Πέγκα έγιναν για δύο χρόνια εδώ.
Μια χρονιά έγιναν στην Καβάλα, μια χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν, πέρυσι έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, και φέτος Θεσσαλονίκη. Είναι μια πρωτοβουλία που θέλει να δώσει εργαλεία στα παιδιά που σπουδάζουν Βυζαντολογία ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα τον Βυζαντινό Πολιτισμό.
Όχι μόνο στον κλάδο τους πχ για έναν ιστορικό στην Ιστορία, για έναν φιλόλογο στην Φιλολογία, αλλά να έχουν μια σφαιρική μόρφωση. Οι φοιτητές που έρχονται είναι πάρα πολλοί. Φέτος έχουμε γύρω στα 40 παιδιά.
Τα περισσότερα από τα οποία έχουν έρθει με υποτροφία, ενώ μερικά ήρθαν με δικές τους δαπάνες. Συνολικά μέχρι τώρα στις 9 διοργανώσεις είχαμε περί τα 350 παιδιά».
Η σημασία για την πόλη
Μιλώντας για το οργανωτικό κομμάτι του Θερινού Πανεπιστήμιου η κυρία Χαρά Παπαδοπούλου εκ μέρους της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», με τη συνεργασίας της οποίας γίνεται η διεξαγωγή αυτού του θεσμού στην πόλη μας είπε σε τηλεφωνική μας συνομιλία πως «το Θερινό Πανεπιστήμιο πέτυχε να συνδέσει επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά την Θεσσαλονίκη και άλλες σημαντικές βυζαντινές πόλεις της χώρας μας που συμμετείχαν ενεργά στην συγκεκριμένη διοργάνωση, με ολόκληρο τον κόσμο”.
Από την πλευρά του ο κ. Odorico είπε πως «Ερευνητές ή καθηγητές που είναι μέχρι 35-40 ετών και ασχολούνται με το Βυζάντιο, έχουν φοιτήσει σε αυτό το Πανεπιστήμιο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη.
Όλοι τους γίνονται στη συνέχεια πρεσβευτές της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη είναι μια γενναία προσπάθεια που προβάλει τον πολιτισμό και φέρνει θετικό αντίκτυπο στο εμπόριο.
Από πέρυσι η Βυζαντινολογία βγήκε από τις αίθουσες πανεπιστημίων και μπήκε στον κόσμο. Μέσω της βοήθειας της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης” έγινε ένα άνοιγμα και σε άλλους φορείς μη ακαδημαϊκούς.
Εξάλλου η τελευταία θέλει να κάνει ένα δίκτυο πόλεων με παλιά βυζαντινή ρίζα για να προωθήσει πχ προϊόντα, τουρισμό που σχετίζονται με πλούσιο αυτό πολιτισμό».
«Τα δίκτυα στο Βυζάντιο»
Προς επίρρωση των παραπάνω και σχολιάζοντας το φετινό θέμα που είναι «Τα δίκτυα στο Βυζάντιο» η κυρία Παπαδοπούλου τόνισε: «Φέτος επιλέξαμε την θεματική του δικτύου γιατί σχετίζεται με τους στόχους της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”.
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα μας οδηγήσουν στο να διαμορφώσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων που ενδιαφέρονται για το Βυζάντιο. Και θα δημιουργηθεί μια βάση που θα βοηθήσει τομείς της επιστήμης, της κοινωνίας και επιχειρήσεις.
Μπορεί για παράδειγμα να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη». Μάλιστα πρόσθεσε πως «στην Τελετή Λήξης του Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19.30, στο Αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στην πράξη το Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Ίδρυμα Μελετών Κυρίλλου και Μεθοδίου, με τις μητροπόλεις που μας αφορούν και αργότερα και με τους δήμους στους οποίους ανήκουν οι παραπάνω μητροπόλεις».
Για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικά μέλη – μετόχους την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Γυναικών Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Εμπορίου και 40 προσωπικότητες από την επιστημονική, εκκλησιαστική και επιχειρηματική κοινότητα.
Στόχο έχει «την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της πόλης στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής αξιοποίησής του».