Το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς και με την έλευση της Εθνικής εορτής της 28 Οκτωβρίου η ημέρα υπερηφάνειας και τιμής για τον ελληνικό λαό ακούγονται απόψεις περί ακυρώσεως των παρελάσεων που πραγματοποιούνται εκείνη την ημέρα λόγω του covid19.
Ποια είναι η πραγματική σημασία όμως της παρέλασης και για ποιο λόγο πραγματοποιούνται;
Η σημασία των παρελάσεων με βάση την ιστορία προέρχεται απο την αρχαιότητα Συγκεκριμένη χρονολογία δεν έχει καταγραφεί ωστόσο είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς ή αυτοκράτορας έκανε επίβλεψη των στρατιωτικών του δυνάμεων για να κρίνει την πειθαρχία και τον εξοπλισμό των στρατιωτών.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό. Γνωστό είναι το επεισόδιο όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος κατά την διάρκεια της πολιορκίας των Ιεροσολύμων το 70 μ.Χ. έβαλε τις λεγεώνες του να παραταχθούν φορώντας το εξοπλισμό τους προκειμένου να λάβουν τον μισθό τους και για να προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο επιβλητική εντύπωση στον πολιορκημένο εχθρό.
Εκτός αυτού γνωστό είναι το έθιμο των Ρωμαίων που κάναν γιορταστικές παρελάσεις κατά την επιστροφή των νικηφόρων στρατηγών από την μάχη.
Με την πάροδο του χρόνου και με την παρακμή των πολυπληθών στρατευμάτων οι παρελάσεις έπαψαν. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας καθίδρυσε το 1660 περίπου μόνιμα στρατεύματα και καθιέρωσε την παρέλαση ως εξής: προς παρουσίαση των όπλων και τον βηματισμό των στρατιωτικών δυνάμεων μπροστά από τους αξιωματικούς με σκοπό την συχνή επαφή των στρατιωτών με τους αξιωματικούς και προς υπενθύμιση των υποχρεώσεών τους έναντι των αξιωματικών.
Εκτός αυτού, ο βηματισμός ήταν δείγμα της εξάσκησης των στρατιωτών, που την εποχή εκείνη έπρεπε να κάνουν ειδικούς σχηματισμούς κατά την διάρκεια της μάχης.
Η εθνικές παρελάσεις αποτελούν μια απο τις υψίστες τιμές προς τους ήρωες που με το αίμα τους ενδυνάμωσαν και ευλόγησαν τον τόπο τούτο εξολοθρευοντας τον εχθρό και επισφραγιζοντας την ελευθερία των Ελλήνων εις τους αιώνας των αιωνων.
Νικόλαος Μαρούδας
Πνευματικό τέκνο του πατρός Αθανασίου Μισσού